14. december 2017

Intro-versioner

Hvis du er introvert og altid har undret dig over hvordan det kan være at du på én måde godt kan genkende dig selv i andre introverte, men på mange måder ikke kan, er der måske en afklaring at hente i Susan Storms indlæg "Which Introverted Personality Type Are You? Discovering the 8 Styles of Introversion". Her skiller Susan Storm nemlig mbti-byggeklodserne ad og sætter dem sammen på en anden måde end når man bare kører løs med de traditionelle typekoder.

Personligt har det "altid" slået mig at de ting jeg har til fælles med de fleste introverte, er relativt få i forhold til de kæmpestore områder jeg synes jeg er helt anderledes på. Efterhånden har jeg lært at min oplevelse af anderledeshed først og fremmest skyldes at jeg har introverteret intuition som hovedfunktion hvilket rent statistisk er klart underrepræsenteret i befolkningen som helhed, og dernæst at jeg bruger tænkning som sekundær funktion hvilket er underrepræsenteret blandt kvinder. Det er blandt andet derfor kilometerlangt fra givet at jeg oplever at have fundet en åndsfælle blot fordi jeg møder et andet introvert menneske. Det store fokus på introversion i sig selv der er oppe i tiden, efterlader mig ofte med lige dele afmægtig resignation og hovedrysten, og personligt føler jeg mig klart mere på bølgelængde med tænkende ekstraverterede intuitive og intuitive ekstraverterede tænkere end med flere at de introverterede typer der bruger andre opfatte- og vurderefunktioner end jeg selv.

Alle mennesker, også personer der mener at have samme mbti-kode som bedste match, er forskellige, og typologien er under alle omstændigheder blot en beskrivelse af en lille bitte mikroskopisk del af et menneskes psykologi. Når det er sagt, kan det blive ved med at fascinere og interessere mig at dykke ned Jungs typologi og udvikle mine redskaber til at ordne denne lille del af kaos bare en smule mere og forstå både andre og mig selv lidt bedre.

Det er formentlig helt overflødigt at nævne, men min "introversionsstil" er det Susan Storm kalder The Thinking Introverted Intuitive (INTJ) - blot til sammeligning hvis du leder efter din egen.---
Fredag 15.12.2017 kl. 10:57: Der var fejl i linket til Susan Storms indlæg, men det er nu rettet.