lørdag den 4. maj 2013

:-)

"Until you make the unconscious conscious, 
it will direct your life and you will call it fate." 

- C.G. Jung

6 kommentarer:

 1. Hvor er det klogt sagt. Det er som om at vi ikke har de rigtige ord for at "glemme sig selv", "reduceret jeg-følelse" - det er svært at tale om et svækket "jeg", en svækket evne til at vælge selv, tage ansvar.

  Det er heller ikke alle mennesker, som er enige med Jung om hvad "underbevidstheden" er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  2. Donald, jeg retter lige til, for jeg fjumrede lige rundt:

   Donald, ja, det er klogt sagt, og hvis man anerkender "præmissen" med Jungs forestillinger om det ubevidste in mente, så er det et udsagn der direkte udpeger vejen til et mere harmonisk liv på både individuelt og kollektivt plan: Bevidstgørelse.

   (Jeg forstår godt hvad du mener med et svækket "jeg" der ikke kan tage ansvar, og som jeg forstår det du siger: Ikke føler at det kan bestemme selv. Men jeg synes det er så vigtigt at huske at ikke alt ubevidst hverken kan eller skal bevidstgøres, men at det giver mening at arbejde med det der synes at forstyrre ens oplevelse af at være hjemme i eget liv. Man kan i øvrigt godt have et stærkt jeg og alligevel være ret forstyrret, det vil mene jeg selv er et godt eksempel på :-). Jung mente vist også det nærmest var forudsætningen for at kunne gå igennem en omfattende bevidstgørelsesproces = individuationsproces. Så vidt jeg ved)).

   Tak ;-)

   Slet
 2. Jeg kender dig jo lidt gennem skriverierne, og smiler lidt ad bemærkningen "have et stærkt jeg og alligevel være ret forstyrret ..." jeg tror nemlig ikke du er så forstyrret, men at du er meget opmærksom på psyken hos dig selv og andre. Jeg har læst et par bøger af Jung (købte dem og læste dem igen) og det er faktisk utroligt ærligt at han ser tilbage på sit liv i sine sidste bøger; han er klar over at "det åndelige felt" er stort og mangfoldigt. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Årh, Donald, tak, det synes jeg er rigtig pænt sagt :-).
   Og jo, sådan opfatter jeg også Jung, altså ærlig. Han var ret kompromisløs mht. til at få og videregive forståelse af psykiske fænomer og satte gerne sig selv og sit omdømme i spil for sagen. (Meget lig Kierkegaard, i øvrigt, tænker jeg).

   Slet
  2. Donald, jeg håber du er med på linjen endnu eller kigger ind her igen en dag, for jeg må lige tilføje noget som jeg bliver ved med at tænke på og som jeg synes du skal vide:
   Jeg tror at din sidste kommentar her er det fineste kompliment jeg nogensinde har fået. Du ser mig. TAK.

   Slet