fredag den 8. marts 2013

8. marts

I dag er det kvindernes internationale kampdag, og traditionen tro her på bloggen skal det markeres med et indlæg tilegnet kvindesagen.

Jeg havde egentlig tænkt mig at jeg i dette indlæg skulle trække nogle pointer ud af Lone Fatums bog "Kvindeteologi og arven fra Eva" fra 1992 (se højre sidepanel), men efter at have pisket rundt i bogen de sidste to timer og genlæst alle de saftige steder, har jeg konkluderet at det på ingen måde ville yde Lone Fatums arbejde retfærdighed at begynde at plukke i det. Det egner materialet sig ikke til, synes jeg, fordi Lone Fatum hele tiden gennemtrawler især Ny Testamente på kryds og tværs helt ned i den oldgræske sproglige rod for at underbygge sine påstande. På den måde skaber hun en dybde og demonstrerer en viden der ikke kan komme til udtryk i et blogindlæg (med mindre det bliver meget, meget langt), og da det netop er dybden, overblikket over stoffet og den solide viden der gør hendes pointer overbevisende for mig, har jeg besluttet at "nøjes med" at skrive bogens konklusion direkte af herunder. På den måde håber jeg at inspirere andre til at læse alle bogens 97 sider og dermed blive klog på (og overbevist om?) hvorfor det er rimeligt at nå til netop den konklusion som Lone Fatum gør.

Og SÅ til sagen. Her kommer dagens tekst (side 91):
"Afslutning
Som vi har set, præsenterer Ny Testamente os for en motivsammenhæng, der fastholder den hierarkiske orden mellem mænd og kvinder både i himlen og på jorden, og kvindelivet fordeles på to livsformer, der begge forudsætter en negativ bestemmelse af kvinden som køn og seksualitet. Det åndelige eller kønsløse liv formuleres i visse tekster som et alternativ til ægteskab og moderskab, men også dette har kønssociale begrænsninger, fordi kvinden både som krop og som ånd er produkt af androcentrisk* fortolkning og genstand for patriarkalsk administration i overensstemmelse med heteroseksuelle normer.
Men kan kvinder så overhovedet være kristne? Javist, men på bestemte betingelser, og de adskiller sig ikke principielt fra dem, der begrænser kvinder i kultur og samfund i øvrigt. Kristendommen er en religion for mænd, netop fordi kultur og samfund i øvrigt er for mænd; det vil sige, at kristendommen præsenterer enhver kvinde for præcis de samme kønsskæve vilkår for selvforståelse og livsudfoldelse, som hun møder i alle andre sammenhænge, der bygger på forestillingen om manden som normalmennesket. Derfor gælder det, at jo mere vi kan gennemskue af forholdet mellem kristustro og kønsdiskrimination, desto mere kan vi tilsvarende gennemskue af den kønsdiskrimination, der ikke eksplicit har kristustroen som sin begrundelse."
Hvorfor synes jeg nu det er så interessant? Det gør jeg - og nu forlader jeg Lone Fatum og hendes meninger og vender mig mod mine egne - fordi jeg gennem mit eget spirituelle arbejde har fundet at jeg selv og mange andre (kvinder som mænd) er blevet injiceret, blandt andet via tusinder af års religiøs og kulturel tradition, med en androcentrisk opfattelse som nu løber i vores blod og gennemstrømmer vores hjerter igen og igen hvert øjeblik, og som hæmmer kvinders selvværd, mod til at stå frem med egne meninger og skabende kraft. Og fordi jeg synes det er lige så relevant at rette kikkerten indad mod dette nu som for 20 år eller 100 år siden, selvom vi har fået ligestilling og ligeløn med mere, og fordi jeg - og nu ved jeg godt jeg provokerer mange - synes at jeg kan se at ligestillingen er et meget mere tilsyneladende fremskredent fænomen på det ydre end på det indre plan. Der er stadig et stort spirituelt arbejde at gøre, og det er hvert enkelt menneske der skal tage fat på det i og ud fra sig selv for at kollektivet kan forandre sig.


*androcentrisme

4 kommentarer:

 1. Jeg synes godt man kan kombinere kvindelige og mandlige egenskaber i samme person - jeg ved at der er mange mænd - vistnok mange flere end man tror - som gerne ville kunne leve mere harmonisk. Mange kvinder forventer at "deres mænd" er nogle værre nogen.

  Så vi har en "halv ligestilling", altså ulighed, indtil vi får sat flere ord på det, vi er blevet injiceret med, som du skriver (meget rammende!)

  Jeg tror faktisk at der er mænd og kvinder iblandt os, som er i stand til at klare den blindhed, som er kommet af tusinder af års androcentrisme; men man skal lede efter dem.

  Håber ellers at det går godt :) -Donald-

  SvarSlet
  Svar
  1. Donald, jeg tror du har fuldstændig fat i den lange ende :-). Som jungiansk analytiker Pia Skogemann har formuleret det om en bestemt type kvinder (amazonetypen), nemlig at hun er den typiske feminist, skjoldmøen som ”kæmper mod tyrannerne blandt alle mænd, og en af hendes udviklingsopgaver er at opdage, at tyrannen ikke mindst sidder i hende selv som en negativ animus”.

   På samme måde er der et stort udviklingspotentiale for mange mænd i at opdage både deres negative og positive anima :-).

   Og begge dele er på en måde en del af vores kulturs (for ikke at sige civilisations) udviklingspotentiale. Men det skal vokse ud af den enkeltes bevidsthed, tror jeg, og det føles som at kunne trække vejret ordentligt når man er i selskab med personer der har set dette. :-)

   Jeg tror også der er mænd og kvinder blandt os som ser klart, men der er også stadig mange mænd og kvinder som er blinde eller snorksover, og de er med til at fastholde kvinder i en mindreværdig postition endnu, tror jeg.

   (Jeg tilføjede lige et 'mange' i tredje linje i sidste afsnit for at vise at jeg ikke mener 'alle' .. det kunne man måske godt ellers tro, kom jeg til at tænke da jeg læste min egen tekst igen).

   Tak, Donald. Det går, vil jeg nøjes med at sige. Jeg trækker vejret, omend jeg er lidt stakåndet for tiden. :-)

   Slet
 2. Tak for feedback, ja, jeg er enig med den jungianske analytiker, Pia Skogemann, men jeg har faktisk aldrig før tænkt på at den feminine del, anima, kunne rumme negative elementer - men selvfølgelig kan den det, man skal bare åbne øjnene.

  Jeg håber du får vejret igen - her i huset gælder det om at få lavet noget fysisk hver dag, men du svømmer, og det er en anden slags vejr, du tænker på, tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Donald, du ved, ALT har to sider :-). (Også animus - det fik jeg ikke gjort tydeligt).

   Jeg skal nok få vejret igen. Tak :-).

   Slet