onsdag den 22. december 2010

Mellem linjerne

Der skal være skole-hjem-samtaler i januar i den fjerdeklasse min ene søn går i, og i den anledning har vi (sædvanen tro) skullet udfylde nogle samtaleark. Det går blandt andet ud på at eleven sammen med forældrene placerer en række punkter der angiver forskellige færdigheder, i en skydeskive med tre cirkler: "Kan", "Kan næsten" og "Kan ikke". Arkene ligger nu enten i hans skoletaske eller i lærerens, så jeg kan ikke citere ordret, men under faget dansk lød et af punkterne nogenlunde sådan her:

"Læse mellem linjerne - læse en tekst og arbejde på at forstå hvad teksten kan handle om ud over det der står i den".

Se, det synes jeg er et interessant punkt som jeg kan mærke en stor taknemmelig for er med på listen. Det er måske lidt avanceret for nogle fjerdeklasseselever, det ved jeg ikke, men hvis jeg nu overvejer det på egne vegne?

Jeg mener selv at jeg for mit eget vedkommende vil kunne placere denne færdighed i "Kan"-cirklen - jeg kan vel nok i en vis udstrækning læse mellem linjerne (jeg forsøger i hvert fald på det konstant). Jeg vil også gå et skridt videre og sige at det er den måde jeg skriver på, uanset min sikkert primitive og ulærde facon at gøre det på, men alligevel. Det er her det sner for mig. Mellem linjerne. Det er her jeg finder de lag, den dybde og den kompleksitet som jeg synes det er interessant at beskæftige mig med. Det er her jeg bliver plingvågen og opmærksom og føler at jeg virkelig oplever noget, både når jeg læser og skriver.

Og hvis jeg nu udvider det der kan læses mellem linjerne, til ikke kun at være tekst i betydningen ord på papir eller skærm, men udtryk i bredeste forstand, så bliver jeg for alvor vågen.

Det er selvfølgelig ikke alle der har det sådan, heldigvis, for så blev verden måske lidt rigeligt langsom, ukonkret og ensidigt lodret. Men sådan har jeg det, og sådan må der være flere der har det, og derfor er jeg taknemmelig over at det punkt er med. Over at det fokus er præsent. Der er håb.

9 kommentarer:

 1. Det var dejligt - jeg bliver også helt lettet. Jeg ved at det praktiseres i de større klasser - men stadig med fokus på det """vigtigste""", formen... referat før bla,bla.. og analyse efter bla,bla... Der ligger klart også nogle mellemmenneskelige kompetencer i at læse mellem linierne... God jul til dig - og tak for i år! ;o)

  SvarSlet
 2. - og jeg synes du skriver godt både på og mellem linjerne.

  SvarSlet
 3. > Krutters Krøller

  Ja, det er godt de starter tidligt. Jeg tror også at der ud over den mellemmenneskelige kompetence ligger en eksistentiel kompetence i at have øje for ikke bare de konkrete fakta i livet, men også de symbolske - hvis man kan sammenfatte det sådan.

  Også god jul til dig, Rina - og tak ;-).

  --
  > intetnytundersolen

  Tak, det er jeg glad for at du siger .. så er det hele måske alligevel noget værd. Jeg kommer sådan i tvivl ind imellem ..

  SvarSlet
 4. Det overrasker mig, at børn allerede i fjerde klasse kan læse mellem linjerne, Janne. Jeg tror, jeg var voksen, før det gik op for mig, at en tekst kan indeholde meget andet end det, der umiddelbart står.
  Rigtig glædelig jul til dig!

  SvarSlet
 5. > Madame

  Du får lige en ommer, for jeg glemte jo lige noget:

  Jeg er såmænd også lidt overrasket, men glad :-) - det giver mulighed for at eleverne kan udvikle en intuitiv opfattemåde - så vidt de nu har interesse og temperament til. Dejligt at du har indhentet det forsømte - jeg forsøger til gengæld at udvikle min evne til at opfatte konkret, for den står det omvendt ret skralt til med hos mig.

  Også glædelige jul til dig :-)

  SvarSlet
 6. Sådan et spørgsmål har jeg endnu ikke set på vores skole, suk... :-) Det glæder mig, det eksisterer!
  Og jeg ønsker dig og din familie en rigtig glædelig jul og godt nytår! Tak for alle de ord du har givet mig dette år. Støtte og opmuntring og inspiration. TAK!!!!
  :-)

  SvarSlet
 7. > Lotte Frodighed

  Tak, Lotte, og i lige måde rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og din familie! Og selv tak fordi du har været her, og kommenteret og været engageret :-).

  SvarSlet
 8. Takk for at jeg har får ta del i dine tanker og betraktninger. Ser fram til å følge deg videre i det nye året.

  Klem fra Turid

  SvarSlet
 9. > Turid

  Tak for din søde hilsen - og i lige måde, ikke mindst :-).

  Kærligst
  Janne

  SvarSlet