søndag den 7. november 2010

Bemærkning i margen

Jeg hørte engang én - vistnok Preben Grønkjær - sige at Søren Kierkegaard - så vidt jeg husker - et sted har skrevet at hvis man tror man skaber sig selv, så skaber man sig, for nej, man modtager sig selv.

Det tror jeg på.

4 kommentarer:

 1. Charlotte Skaaning9. november 2010 kl. 23.21

  Hvis det er, hvad vi med et moderne udtryk kalder det at rumme os selv, så er jeg enig. Vi må modtage os selv...hm...smager på det...modtage mig selv...det føles rart :)

  SvarSlet
 2. Ja, det er vel at rumme sig selv, sådan kort sagt - i modsætning til at skabe sig selv. Jeg ser et billede for mig af hvordan jeg åbner armene for at favne mig selv i stedet for at rette på, forsøge at ændre, gøre anderledes på osv.

  (Og så er det for mig beslægtet med gestaltterapeuternes "forandringens paradoks" og det der i jungsk terminologi ville være at sige at selvet bliver centrum i personligheden i stedet for jeget. Og hvad Kierkegaard angår, så tror jeg - uden at jeg er Kierkegaard-kyndig som Preben Grønkjær i øvrigt er - at han har sagt det samme på en anden måde som citeret her. Tror jeg, men ?. Jeg mærker bare at det er rigtigt og konstruktivt at tænke sådan - lige som du :) )

  SvarSlet
 3. Smukt citat, du linker til. Jeg er enig i, at det at modtage os selv er det som forandringens paradoks handler om: at vi ved at acceptere os selv bliver mere det vi allerede er. Og det du siger er, at der i det er en parrallel til Jungs placering af selvet i centrum i stedet for jeget. Interessant!! Jeg bliver klogere :)  Tak for det, Janne!

  SvarSlet
 4. Selvmangetak, Charlotte :) .

  SvarSlet