torsdag den 10. december 2009

Google Wave - også noget for dig?

Den 24. november modtog jeg en mail med emnet Your invitation to preview Google Wave. Jeg havde selv "skrevet mig op" til at modtage en sådan invitation for flere måneder siden via en side jeg kom ind på når jeg googlede ’Google Wave’. Faktisk havde jeg gjort dette for så længe siden at jeg egentlig var holdt op med at tro det ville virke, så jeg blev glædeligt overrasket. Jeg gik straks i gang med at finde ud af hvordan det her nymodens program fungerede, og med at invitere de få af mine bekendte som jeg mente kunne være interessede, ved hjælp af den invitations-wave der fulgte med. Google Waves eget statement om at "Google Wave is much more fun when you have others to wave with" må siges at være en underdrivelse - der er slet ingen grund til at wave hvis man ikke har nogen at gøre det med.

Jeg havde på dette tidspunkt for længst hørt budskabet om at Google Wave ville være som en revolution af e-mailen, og set beskrivelser af hvad det i hovedsagen gik ud på: I modsætning til mails som sendes frem og tilbage mellem modtagere/afsendere som kopier af den oprindelige meddelelse, ligger en wave* på nettet i ét eksemplar som de deltagere (participants) som er tilføjet waven, kan arbejde videre på online og fuldt synligt for de andre i processen (hvis de kigger med, ellers vises tilføjelser og ændringer når de åbner waven næste gang). Hvordan programmet fungerede lidt mere i detaljer havde jeg fået et indtryk af via en af Googles præsentationsvideoer og senere via Nadja Pass' blogindlæg Rapport fra de første par døgn på GoogleWave på Nadjas Reflexioner - begge dele kan stærkt anbefales hvis man er på bar bund. (Senere har jeg også læst Rapport fra den første halvanden måned på GoogleWave, ligeledes af Nadja Pass og anbefalelsesværdigt).

Jeg kan ikke bryste mig af selv at have ret mange erfaringer med Google Wave, men min egen umiddelbare oplevelse er at programmet giver mulighed for at kommunikere på en meget levende og tilstedeværende måde – det er næsten som at være i samme rum og tale sammen, give hinanden dokumenter og billeder hen over bordet og så videre, hvis en waves deltagere er på samtidig. Også når deltagerne ikke har waven åben samtidig, tror jeg det er et godt redskab for mennesker der kan lide fælles arbejdsprocesser og ikke-lineære forløb, og som tit kommer i tanke om noget efterfølgende og får lyst til at rette lidt eller forbedre det de troede var færdigt da da klikkede på "Done/Send" – ikke fordi man ikke tænker sig om i første omgang, men fordi der altid er plads til forbedringer, og fordi intet er endeligt. Jeg tror dog også de fleste lige vil skulle vænne sig til at være så synlige som man er når man arbejder i Google Wave mens andre kigger med, for det er grænseoverskridende, men det er også en måde at opdage på at man ikke er så meget anderledes end andre mennesker, og at de (sandsynligvis) har nogle lige så famlende og fumlende skriveprocesser som en selv. Der er ikke så meget facade at gemme sig bag, men det tror jeg generelt er vejen frem i denne verden.

Google Wave lød for mig rigtig spændende fra første færd, og min nysgerrighed var stor. Problemet var bare at jeg kunne ikke få adgang til programmet fordi jeg ikke kender ret mange mennesker som kunne tænkes at begynde at bruge det i dets preview-/alfaversion, endsige at invitere mig, og derfor kom jeg til at vente i noget jeg syntes var en evighed, før jeg kunne kaste mig ud i bølgerne. Jeg tænkte hele tiden, mens jeg ventede, at hvis jeg engang fik mulighed for det, så ville jeg gøre mit til at andre ikke skulle have det på samme måde.

Jeg modtog som nævnt umiddelbart en wave med vistnok 8 (jeg er ikke ret god til at huske tal) invitationer som jeg kunne sende til folk jeg kendte. Den wave er – helt i Google Wave-ånden – blevet opgraderet flere gange med yderligere invitationer, og resultatet er at jeg nu har en wave liggende i mit arkiv med ikke færre end 21 invitationer fordi jeg ikke har kunnet finde relevante modtagere nok i min bekendtskabskreds til at bruge hele min kvote. Derfor skriver jeg her, at hvis du også er nysgerrig og gerne vil bruge Google Wave, er du velkommen til at skrive til mig på janne.moeller.olsen@gmail.com for at blive inviteret. Hvis jeg kan medvirke til at andre kan komme ud og boltre sig i bølgerne, er mit mål med dette indlæg nået.

(Skulle du allerede have Google Wave og en anledning til at kontakte mig ad den vej, er min adresse janne.moeller.olsen@googlewave.com).

---
*Jeg har valgt at bruge ordet 'wave' i stedet for at oversætte til 'bølge' for ikke skabe forvirring i forhold til BØLGEN, som jeg i øvrigt har fulgt med stor interesse, både for indholdets, men - må jeg indrømme - også for den eksperimenterende og undersøgende forms skyld.

---
Tilføjelse 1. februar 2010:
Se evt. også denne artikel af Anette Lerche på Bibliotekspressen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar