tirsdag den 17. november 2009

Om at være "normal"


At være ”normal” er et strålende ideal for den, der ikke har succes, og for alle dem der endnu ikke har tilpasset sig. Men for mennesker, der har langt større muligheder end gennemsnitsmennesket, og for hvem det aldrig har voldt vanskeligheder at opnå succes samt at udføre deres del af verdens arbejde – for dem betyder det ”normales” begrænsninger en tilstand, hvor de må tilpasse sig, en utålelig kedsommelighed, en djævelsk goldhed og håbløshed. Som følge heraf er der lige så mange mennesker, der bliver neurotiske, fordi de blot skal være ”normale”; som der er mennesker, der er neurotiske, fordi de ikke kan blive ”normale”.


- C.G. Jung, Modern Man in Search of a Soul, New York, Harcourt Barace, 1933 side 55. (Fundet her).

Så er det bare lige med at finde ud af hvilken kategori man selv hører til i ..

6 kommentarer:

  1. Prægtigt citat. Jeg er bare bange for, at det kun er Jung og andre allerede velestimerede (og forgangne?) intellektuelle kapaciteter, der vil kunne sige den slags uden at blive lynchet af "de normale". ;-)

    SvarSlet
  2. Tina, det tror jeg du har ret i (og nu kan folk så lynche mig for at have bragt citatet :-)). Jung har jo også provokeret mange - vist nok også før han blev forgangen - ved at sige ligeud at ikke alle formår at bevæge sig i dybden af deres egen og vores kollektive sjæl. Det er blevet opfattet som elitært, snarere end som en nøgtern konstatering af at det er forskelligt hvad forskellige mennesker anser for at være "rigtigt" for dem, meningsfuldt eller værdifuldt. Jeg tror bare at det er vigtigt at holde fast i at det her ikke handler om social status eller noget ydre. Det kan lige så godt være sosu-assistenten som direktøren der lider under "blot at skulle være "normal"". Jeg tolker det klart som at han taler om en mental indstilling til tilværelsen - og "gennemsnitsmennesket" stiller sig tilfreds med at fylde sin givne rolle ud. Det er der ikke noget galt i, tværtimod er det jo i høj grad med til at holde verden i gang.

    ;-)

    SvarSlet