mandag den 16. februar 2009

Skiløber


Solen skinner med maksimal styrke, og verden omkring mig er dækket af kridhvid sne. Jeg lægger mine ski i sporet, klikker støvlesnuderne fast i bindingerne og begiver mig ud på min daglige tur. Drengene er på skiskole og suser ned ad røde og sorte løjper i en helt anderledes frisk stil, så jeg har et par timer for mig selv i det smukke, stille landskab.

Jeg sætter et tempo jeg tror jeg kan holde i to timer og bliver hjulpet godt af sneen der har en hurtig temperatur i dag. Efter et stykke tid kommer jeg forbi et træningsanlæg for langrendsløbere. Langt fremme i det indviklede system af spor der går over, under og langs hinanden, får jeg øje på en skiløber i rød, tætsiddende dragt. På grund af afstanden og alt det hvide i hvide kan jeg ikke bedømme løberens fart, men jeg opfatter tydeligt de rytmiske og kraftfulde bevægelser der sætter min egen stavren af sted noget i perspektiv. Lige inden jeg følger mit eget spor rundt i et sving og ind i skoven igen, ser jeg skiløberen smide sig i sneen og lægge sig på maven i strakt stilling. Hvor sært, tænker jeg. Den stakkel må have aset sig selv helt ud. Måske overvurderet sine kræfter.

Så hører jeg fem skud, afgivet næsten lige så rytmisk som de bevægelser jeg lige har set på træningsløjpen, og jeg forstår at det selvfølgelig er en der træner skiskydning.

Alt bliver igen stille. Jeg trækker taktfast vejret i den kolde, rene luft mens jeg fortsætter ud ad sporet. Jeg har stillet mit ur, for jeg skal jo passe tiden, og da uret bipper, vender jeg disciplineret. Øv, tænker jeg, for dagens afstikker ud ad en tilstødende skovløjpe er både sjov og tilpas krævende, og jeg kunne godt have taget mindst et par bakker mere.

Jeg suser ned hvor jeg før gik op i sildeben, og det er herligt. I fuld fart støder jeg til træningsanlægget igen, og nu hører jeg pludselig lyden af ski bag mig. Jeg vender mig halvt om og ser den røde skiskytte passere mig med et sus i skøjtesporet i midten. Jeg ser nu det er en mand, og at han har riflen hængende på ryggen. Som et kæmpe insekt med meget lange og meget tynde arme og ben er han forbi mig og væk i et sving på ingen tid. Jeg føler mig pludselig meget langsom og usikker selvom jeg stadig morer mig indvendig over de sjove bakker jeg lige er kørt ned ad.

Nå, men vi er jo ikke alle født i Norge, tænker jeg, og arbejder mig videre hjemad i sporet. Jeg kommer til den sidste større bakke og kæmper mig op så sveden springer og hjerte og lunger arbejder på højtryk for at følge med. På toppen må jeg lige tage det lidt langsomt og glider roligt videre mens jeg retter lidt på huen og pudser næsen.

Og så ser jeg ham igen, for tredje gang. Det røde kraftværk kommer nu lige imod mig – hvordan er han nået dertil? – og jeg står helt stille og venter på mødet. Jeg må se hans ansigt, tænker jeg. Og i det splitsekund hvor han flyver forbi mig, ser jeg at det er en meget ung mand, måske bare en stor dreng, og at hans mund smiler under brillerne. Jeg vender mig for at se hvordan sådan en der åbenbart er født med ski på, kommer ned ad den lange, stejle bakke jeg selv kørte forsigtigt ned ad i plov på vej ud, og ja, hvad gør han? Han fortsætter sine skridt og tag, sætter måske frekvensen en anelse ned, og får mere fart på end jeg i mine mest dumdristige øjeblikke har haft på cykel ned ad nogen bakke. Og jeg ved han har det herligt. Han leger, jeg kan både se og mærke det, og jeg forestiller mig hvordan hans smil nu er endnu bredere.

Selv skal jeg lige det sidste stykke hjem, og jeg sætter lidt stift i gang igen. Jeg ved godt hvad jeg ligner set udefra, nemlig præcis hvad jeg er: En dansker der har lært at stå på ski som 30-årig, og som stavrer af sted på lejede ski og lige akkurat er i stand til at holde balancen og forcere nogle få kilometer om dagen i noget der nærmer sig gåtempo.

Men lige her og nu glemmer jeg det, og det sidste stykke bevæger jeg mig nærmest i et meditativt flow. Jeg smiler også nu. For inden i mig bor en rød skiløber med ungdommens overskud og livsappetit, og nu hvor jeg har mødt ham tre gange og er kommet tæt nok på til at se hans ansigt, slipper jeg ham løs og lader ham lege og nyde alt det han vil. Og han lader ikke chancen gå fra sig.

(Billedet øverst viser den norske skiskytte i verdensklasse Emil Hegle Svendsen, og er hentet her. Det var jo nok ikke ham jeg mødte, men han lignede ...)

17 kommentarer:

 1. Det har jeg altid drømt om. At stå på ski. Langrend, ikke alpin. Ud i en eller anden ubegrænset, vild natur. Hvor der ikke har været nogen før. Og helt uden bipper, uden at skulle vende om.

  Jeg har aldrig prøvet det der med at stå på ski. Men jeg har stået en del på skøjter som barn og ung. Når det var koldt nok, kunne man være så heldigt, at de små sideløb til Weser'en og Lesum'en frøs til, og så kunne man skøjte helt fra Bremen til Worpswede. Skøøønt!

  SvarSlet
 2. Marian, det er aldrig for sent! Og det er virkelig en fornøjelse. Når jeg bliver gammel og mine børn kan passe på sig selv, skal jeg ud uden ur og med madpakke i rygsækken igen, det håber jeg.

  Det med at skøjte, sådan har jeg det også. Hos os kom brandvæsenet og oversvømmede en eng i udkanten af skoven, og så var det af sted hver dag efter skole så længe frosten varede. Vi legede colombus-tagfat og drengene efter pigerne. De heldige havde en termokande med varm kakao med som vi delte, og vi kunne blive ved til vi var ved at falde om af træthed og sult. Om aftenen lavede vi piger kulørte kvaster af garnrester som vi satte i snørrebåndene yderst på skøjterne for at være smarte. Nøj, det var tider :-).

  Vinterknus fra mig til dig ..

  SvarSlet
 3. Pernille, :-) tilbage.

  Varme hilsner i kulden til dig

  SvarSlet
 4. Mmmm, sidder og summer lidt over din historie, som på 'en gang handler om at stå på ski i de smukke snklædte landskaber i Norge, men som også har en overtone af noget helt magisk. En accept af at livet er stort og vi må kører med de ski, vi nu engang har lært at køre med.

  SvarSlet
 5. Heidi, tak :-). Du har ret, det handler ikke bare om skiløb, men også om at acceptere, måske endda hengive sig til livet. Og om at behovet for kontrol og objektiv præstation tit står i vejen for det legende i én, som ellers kan give både mening og liv til tilværelsen. Synes jeg.

  Mange tanker til dig

  SvarSlet
 6. PS. til Heidi: Alt hvad jeg skriver, skete som det står her - nogle gange er livet helt magisk :-).

  SvarSlet
 7. Sneen er smeltet, her hvor jeg er.
  Men rulleskøjter kan vel også bruges??? ;-)

  Knus. Af den store, varme slags!

  SvarSlet
 8. Silhuet, det tør også her, jeg har været ude at skovle vand i morges. Livgivende vand.

  Selvfølgelig kan rulleskøjter bruges (især når sneen er væk, haha). Når det kommer til stykket, er det lige meget hvad vi spænder på fødderne, bare flytter os :-). Og leger imens.

  Et stort tøbrudsknus tilbage :-)

  SvarSlet
 9. Silhuet, er skulle stå: bare vi flytter os.

  SvarSlet
 10. Altså, nu tør jeg næsten ikke prøve igen, men nu manglede der et 'd'. Det går godt her, hø.

  SvarSlet
 11. Der kommer jo netop en dag hvor vi bare glider stille med livet - i stedet for at ræse ind i det og skyde det ned;-) På en måde er dét magisk i sig selv:-)

  <3

  SvarSlet
 12. Anja, ja, der kommer en dag .. :-). Og at ræse af sted og skyde livet ned, det duer ikke, det fører vist nærmest kun til smerte. Til gengæld er det guld værd at kunne bevæge sig med lyst, fokusere når det er tid, og måske ramme målet.

  Et stort <3 retur - tak :-)

  SvarSlet
 13. Sikken en god beskrivelse af glæden ved den indre skiløber! Jeg tror jeg har oplevet det en håndfuld gange i livet på ski. På Cykel har jeg haft en lignende fornemmelse. Slip den indre skiløber løs, godt slogan for benbrudsreparatører :-)

  (Jeg så dit link på Silhuet.w)

  SvarSlet
 14. Donald, tak for din kommentar, den blev jeg glad for. Og dejligt at du genkender den indre skiløber. Det tog lidt tid for mig at (gen)finde ham, men nu er han der :-).

  Mange hilsner herfra

  SvarSlet
 15. Er sneen ikke snart smeltet, så vi kan plukke krokus sammen?

  Knus

  SvarSlet
 16. Silhuet, åh, jeg ved ikke rigtigt .. jeg vil gerne plukke krokus sammen, men der vokser ikke rigtigt nogen frem her lige for tiden. Det er som om hele min verden holder vejret og venter på at vinteren skal vige for foråret.
  Tænk sig at du er der endnu. TAK.

  Kram fra mig

  SvarSlet