mandag den 26. januar 2009


Lørdag aften var der James Bond i fjernsynet. For hyggens og selskabets skyld slog jeg mig ned i sofaen selvom Agent 007 ikke lige er min kop te. "Hvorfor skal han slå manden ihjel når han han ikke kan skade ham mere? Det er jo ikke engang selvforsvar, det er da ren blodtørst", lød en for mig helt typisk kommentar. "Det skal du nok ikke gå så højt op i!", kom det åndsfraværende tilbage. 

I starten af filmen var der noget med et skib i Middelhavet, og på et tidspunkt var skibets navn i fokus i billedet: Valletta.

Straks var mine tanker på flugt. Valletta er hovedstaden på Malta. I Valletta er der blandt andet en berømt katedral, St. Johns Co-Cathedral, og den er et overflødighedshorn af kunst fra Johanniterordenens storhedstid. Jeg var der engang, gik rundt med en elektronisk guide i hånden og hørte om de mest berømte billeder i kirken, som sikkert en million andre turister. 

Katedralen var stor og omvisningen meget lang, men til sidst kom jeg til billedet der er udnævnt til museets hovedattraktion: Caravaggios billede af halshugningen af Johannes Døberen. I virkeligheden er det 3,61 m højt og 5,20 m bredt, og når man står foran det, bliver man fuldstændig suget ind i scenen som udspiller sig på lærredet. Eller jeg blev i hvert fald.

Jeg ved - ultra kort fortalt - at Johannes Døberen i følge Bibelen blev halshugget i fængslet fordi Herodes ville have sin brors kone, og hun ønskede sig Johannes' hoved på et fad! Ellers er jeg hverken kunst- eller bibelkyndig, så jeg har ingen forudsætninger for at forholde mig til billedet på en særligt dannet måde. 

For mig er det mere den der oplevelse af at møde noget, som får én til at blive helt stille, holde vejret et øjeblik og blive rørt ved af en mesters fortolkning af en begivenhed. En fortolkning der i min fortolkning understreger det meningsløse og gruopvækkende.

Se selv. Tag dig tid. Mærk. Hvis du synes, selvfølgelig.

(.. og hvis du ikke allerede har set billedet i virkeligheden, for der er ikke rigtigt noget der kan måle sig med det. Dog: Klik på billedet/linket for større visning).