tirsdag den 27. maj 2008

Kærligheden til os selv

"Narsisse" af Michelangelo Merisi de Caravaggio.
Hentet på commons.wikimedia.org. Klik for større billede.

I weekenden havde jeg besøg af en god veninde som jeg har kendt i mange år. Vi ser ikke hinanden så tit, men når vi gør, er samtalen gerne præget af intensitet og dybde. Også denne gang kom vi omkring nogle tunge emner, og det gav mig blandt andet anledning til at genlæse en bid af Paulo Coelhos "Alkymisten":
"Prolog

Alkymisten greb en bog som nogen i karavanen havde medbragt. Den havde ikke noget omslag, men det lykkedes ham at finde ud af hvem forfatteren var: Oscar Wilde. Mens han bladrede i den, faldt han over en historie om Narcissus.
Alkymisten kendte sagnet om Narcissus, en smuk ung mand som hver dag gik ned for at betragte sin egen skønhed i en sø. Han var så henført over sig selv at han en dag faldt i søvn og druknede. På det sted hvor han faldt i, voksede der en blomst op som man derefter kaldte narcissus.
Men det var ikke sådan Oscar Wilde afsluttede sin historie.
Han skrev at da Narcissus døde, kom oreaderne - skovens gudinder - og så at søen var forvandlet fra at være en sø med ferskvand til en krukke med salte tårer.
'Hvorfor græder du?' spurgte oreaderne.
'Jeg græder over Narcissus,' sagde søen.
'Åh, det forbavser os ikke at du græder over Narcissus,' fortsatte de. 'For det er jo sådan at selv om vi altid løb efter ham igennem skoven, var du den eneste der fik lejlighed til at frydes over hans skønhed på nært hold.'
'Men var Narcissus smuk?' spurgte søen.
'Hvem skulle vel vide det bedre end dig?' svarede oreaderne overrasket.
'For det var jo ved dine bredder at han knælede hver dag.'
Søen var tavs et øjeblik. Så sagde den:
'Jeg græder over Narcissus, men jeg har aldrig vidst at han var smuk. Jeg græder over Narcissus for hver gang han bøjede sig ud over mine bredder, spejlede min egen skønhed sig i hans øjne.'

Hvilken smuk historie, sagde Alkymisten."
Ja, hvem havde forestillet sig at Narcissus også blev brugt som spejl for en anden - at det ikke kun var ham der brugte andre til at spejle sig i og føle sig smuk ved? Vi har travlt med at være efter denne verdens narcisusser som ikke kan få nok af at tage andre i besiddelse for at stive sig selv af og føle sig betydningsfulde, men hvad med alle søerne som tilsyneladende er passive ofre for narcisussernes selvdyrkelse? Søger de på samme vis, men med en slags omvendt fortegn, bekræftelse af det billede de har af sig selv, i mødet med narcisusserne? Og er søernes kærlighed lige så egennyttig som narcisussernes, selvom vi måske tror det modsatte ved første øjekast?

Teksten fortæller, så vidt jeg forstår, at de to - Narcissus og søen - er forbundet i en usynlig, men stærk alliance som er helt nødvendig for at de begge kan opretholde de illusioner om sig selv som skaber orden i verden - for dem. Narcissus bliver til den bløde påskelilje. Søen til en krukke med salte tårer. Begge bliver de helt forandrede når de ikke længere kan spejle sig i hinanden. Og spejlingen er ganske skæbnesvanger og tager til sidst livet af dem eller ud af dem.

Som Alkymisten i teksten synes jeg også historien er smuk. For mig
- tolket i lyset af samtalen med min veninde - bliver den til et billede på et svimlende paradoks: Den på overfladen overdrevne og den på overfladen underdrevne kærlighed til os selv er to sider af samme sag. Det handler om ét og det samme: At kærligheden til os selv på ulykkelig vis er blevet forstyrret og kommet ud af balance. Den kærlighed som er grundlaget for vores kærlighed til andre mennesker. Måske grundlaget for livet?

3 kommentarer:

 1. "stærk alliance" - symbiose, associerer jeg. Et forhold, der er præget af gensidig afhængighed, af at have brug for den anden, fordi vi ikke elsker os selv, men vores spejlbillede/"image", som vi kun kan få øje på, ved at gøre brug af en anden som vores spejl. Self-love vs. ego-"love", eller: -need. For bekræftelse. Den fungerer lidt som et sort hul i universet: jo mere den får, jo mere vil den have. Og til sidst imploderer den.

  SvarSlet
 2. Marian, fine ord, synes jeg :-). Symbiose, ja, men i en uendeligt negativ og fejlplaceret udgave, tænker jeg. Den "nytte" de to parter har af hinanden, er i hvert fald decideret skadelig, for ikke at sige dødelig.

  Jeg kan næsten mærke dit billede med et sort hul og implosion - det er præcis så voldsomt og stort som jeg oplever disse kræfter :-).

  Og det er rigtigt med forskellen på om det er 'self' eller 'ego' der er omdrejningspunktet - det kunne der spindes en lange ende over. Egoet har en skræmmende stor plads i vores kultur, og det gør os så "u-livsduelige" i en eller anden forstand. Og ude af stand til at nære egentlig kærlighed.

  Det kan gøre mig meget trist at se hvordan nogle mennesker sætter alt ind på at styrke deres ego, og mens de kæmper og kæmper, suser livet og kærligheden forbi dem.

  SvarSlet
 3. Tilføjelse mange måneder senere:
  Jeg har lige læst min egen kommentar her, og i dag vil jeg nok sige 'image' eller 'persona' i stedet for 'ego' i betydningen 'jeg'.
  Problemet - også mit - er hvis jeget identificerer sig med personaen, måske er det årsagen til min formulering her :-).

  SvarSlet